Partnerskab – vil I være med?

Pantbørsen er et socialt initiativ, som er drevet af frivillige kræfter, flittige panthentere og gavmilde pantgivere. Vi gik i luften i København i 2013, i 2015 kom Aarhus med, og i 2017 kom også Hadsten på pantkortet.

Konceptet kort fortalt

På Pantbørsen kan du komme af med dine tomme pantflasker og pantdåser, mens panten kommer andre til gode. På pantborsen.dk kan du vælge din by og dit område og aftale afhentning af din pant med en lokal panthenter. Pantbørsens ambition er at give socialt udsatte borgere mulighed for at forbedre deres tilværelse ved at skabe såvel indkomst som indhold i hverdagen som panthenter. Derudover danner Pantbørsen rammen om et betydningsfuldt og sjældent møde mellem borgere på tværs af sociale lag samtidig med, at det løser et praktisk hverdagsproblem for mange mennesker, der nemt og hurtigt kan blive deres tomme flasker og dåser kvit.

Vores målgruppe(r)

Vores målgruppe består af både panthentere og pantgivere.

Vores flittige panthentere tilmelder sig via vores hjemmeside og bliver herefter ringet op til en snak om konceptet, og om de kan se sig selv i dette. Vores panthentere er typisk mennesker, der lever et liv på kanten af samfundet. Mange er på overførselsindkomst og samler allerede pant. Panten bruger de fleste til helt almindelige hverdagsposter, som kan være svære at få dækket med en stram økonomi, fx mad, rejsekort, taletid osv. Vi har i øjeblikket 53 aktive panthentere tilknyttet Pantbørsen fordelt på byerne København, Aarhus og Hadsten.

De gavmilde pantgivere er oftest personer, der har 2-3 poser pant, de gerne vil af med. Vi har også en stigende interesse fra mindre barer og cafeer, der bruger Pantbørsen på grund af fleksibiliteten og den gode service, som panthenterne giver. Både for de private og erhvervsdrivende pantgivere tæller det sociale aspekt også højt, da det føles meningsfyldt at give sin pant videre til en, som bliver glad for den.

Der er i gennemsnit 3750 besøg på vores hjemmeside om måneden. Oftest bruger en pantgiver den samme panthenter igen, hvis de har haft en god oplevelse. De koder panthenterens  telefonnummer ind og ringer direkte næste gang, panten har hobet sig op. Derfor kan vi ikke sætte lighedstegn mellem antal opkald og besøg på pantborsen.dk.

Kommentarer fra pantgivere:

“Bjarke kom forbi som aftalt, og vi fik en lille snak. Dejligt at kunne hjælpe i nærområdet. Denne side er et rigtig godt initiativ.”

“Har lige haft besøg af en pant-henter på jobbet efter vores julefrokost. Han var super flink og kom forbi inden for to timer. Er super begejstret og vil anbefale løsningen til alle!”

“Jeg ringede til Philip og sagde, at han bare kunne komme inden for et par timer, så han ikke skulle stresse herhen. Philip kom en time efter – Meget sød og meget taknemmelig. Tak for hjælpen Philip og rigtig god weekend :)”

Vores værdier

  • Det personlige møde mellem panthenter og pantgiver.
  • Simpel teknologi  som tager højde for panthenternes begrænsede adgang og brug af telefon.
  • Nem og fleksibel service uden unødige trin, mellemmænd og regler.

Vores vision

Vores vision er at udbrede Pantbørsen til hele Danmark og Norden. Ambitionen er, at alle private hustande og mindre erhvervsdrivende, som ikke selv er interesseret i at aflevere deres pant, skal kende til Pantbørsens panthentere og have lyst til at bruge servicen, som er både menneskeligt givende, nem, fleksibel og tryg. For at fremtidssikre Pantbørsen vil vi ved hjælp af teknologi gøre konceptet mere bæredygtigt, og således gøre os mindre afhængige af frivillige kræfter til at administrere de forskellige dele af processen. Vi vil samtidig gerne udforske muligheden for at gøre Pantbørsen økonomisk uafhængigt.

Vil I være med?

Har I lyst til at være med? Pantbørsen har indtil nu kørt på frivillig basis, men hvis vi virkelig vil rykke på visionen, er der brug for både sparring, penge og menneskelige ressourcer. Vi håber, at I har lyst til at mødes og tale om, hvordan vi kan samarbejde om at udvikle og fremtidssikre Pantbørsen.

Pantbørsen er skabt af Stine Hulvej, Signe Stoholm Sørensen, Marie Holm Thomsen og Anna Eistrup. I forhold til partnerskabet og udviklingen af Pantbørsen vil det være Stine og Signe som dedikerer deres tid hertil, mens Marie og Anna ønsker at sidde med på sidelinjen som en form for Advisory Board.

Ring til os på 20 75 60 22 (Stine) / 24 20 43 47 (Signe) eller skriv til os på kontakt@pantborsen.dk.

Video links

Pantbørsen nomineret som årets social-økonomiske projekt 2014

Pantbørsen i DR

Andre projekter affødt af Pantbørsen:

KBHpant – pantholdere på Københavns skraldespande

Foreningen for bærdygtig pant – med fokus på bedre pantkultur i Danmark